dimarts, 15 de novembre del 2011

OFICIS TRADICIONS I PESSEBRES

L'ACTUAL.CAT
CASTELLAR DEL VALLES

Els pessebristes presenten noves propostes per Nadal.

Oficis, tradicions i pessebres és el títol del projecte pessebrista d’aquest 2011 del Grup Pessebrista de Castellar.

15/11/2011 - Cultura
Enguany, l’exposició pessebrista estarà dedicada als oficis i a les tradicions
Marina Antúnez
 
Oficis, tradicions i pessebres és el títol del projecte pessebrista d’aquest 2011 del Grup Pessebrista de Castellar. Enguany, comptarà amb uns col·laboradors d’excepció, l’Associació de Figuraires i Artesans de Sabadell. “L’exposició de pessebres estarà formada de 21 diorames a la planta baixa, a més de 17 expositors al primer pis”, comenta Enric Benavent, president del Grup Pessebrista de Castellar. Aquesta exposició del Grup arriba a la 61a edició.

El grup se centra, aquesta vegada, en el món dels oficis i les tradicions rurals de Catalunya, “i aprofitem per potenciar el joc en família al voltant dels oficis”, afegeix Benavent. Amb el títol La vida rural a Catalunya, s’ha creat un interessant proposta pedagògica i d’oci familiar, “un joc d’observació d’oficis com el matalasser, el fojador o el ferrador de cavalls”, explica Benavent. Les propostes pessebristes obriran les portes el dia 3 de desembre, a les 19 hores, i es podran visitar fins al dia 5 de febrer.

D’altra banda, la tasca del Grup Pessebrista de Castellar ha merescut, un cop més, la confiança de l’Obra Social d’Unnim, que ha concedit un dels premis anuals que convoca per al seu desenvolupament. “Unnim convoca, cada any, uns premis culturals i socials”. El grup pessebrista ja va ser guardonat l’any 2010 amb un premi Unnim, concedit per la seva innovadora proposta d’exposició, Nous llenguatges per al pessebre. “Aquests premis ens permeten gaudir d’una subvenció per a tirar endavant el projecte”, diu Benavent.

Figuraires i artesans|| L’Associació de Figuraires i Artesans de Sabadell va ser fundada el 2006. Treballa en la recerca i divulgació d’oficis antics que existien fins ben entrat el segle XX. Els seus compoments provenen del món pessebrístic. Actualment, l’associació sabadellenca treballa en la recuperació de la memòria d’oficis i costums que es van perdent. El projecte que ara presenten a Castellar, força ambiciós, porta per nom La vida rural a Catalunya: un tast de la nostra història.

L’exposició consta d’un conjunt de vitrines on s’exposen diverses figures, eines del camp o estris de treball en miniatura, a més d’un grapat de diorames on es representen alguns oficis ja perduts o en vies d’extinció. Entre els diorames, figures, rètols i fotografies, el visitant viatja a una món ja desaparegut. S’hi poden veure feines i treballs que transportaran al visitant a una època molt difícil, però alhora, molt entranyable

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada